Recepttävling

17.5.2024
Recepttavlingpress

Recepttävling för hela familjen sätter österbottniska råvaror i fokus – nu efterlyses landskapets smakligaste huvudrätt!


Är du påhittig i köket och gillar att jobba med lokala råvaror? Kom med i recepttävlingen Österbotten på tallriken – du kan antingen delta själv eller tillsammans med din familj. Tävlingen är öppen för alla intresserade av god mat och pågår 20.5–7.7.2024.

Fokus för recepttävlingen, som ordnas i samarbete mellan ProAgria Lantbrukssällskapets projekt Kvarken Plate – Österbotten på tallriken och Österbottens förbund, ligger på att hitta en smaklig huvudrätt som till största del bygger på lokala råvaror.

– Grundidén är att engagera österbottningarna kring nytänkande närmat. Genom tävlingen vill vi hitta en god och festlig huvudrätt som representerar Österbotten, säger Mats Brandt, landskapsdirektör på Österbottens förbund.

– Österbotten är rikt på smakliga råvaror som våra skickliga producenter tar fram. Av råvarorna kan, med lite kreativitet, vilken maträtt som helst uppstå. Det blir därför spännande att se vad tävlingen för med sig för nya och spännande recept, säger Meira-Pia Lohiluoma, direktör för ProAgria Lantbrukssällskapet.

En gallring av recepten kommer att ske när tävlingstiden gått ut. De sex bästa recepten går vidare till en finalomgång där deltagarna får tillaga rätten för en smakjury. Vinnaren utses i samband med Närmatsdagen den 7 september. Priser delas ut till vinnaren och alla finalister.

Mer information och tävlingskriterier här på projektets webbplats: https://www.kvarkenplate.fi/sv/recepttavling 

Mer information:

Mats Sabel, sakkunnig, ProAgria Lantbrukssällskapets projekt Kvarken Plate – Österbotten på tallriken/Pohjanmaa lautasella, tel. 046 922 9059, mats.sabel@proagria.fi 

Mats Brandt, landskapsdirektör, Österbottens förbund, tel. 044 493 4576, mats.brandt@obotnia.fi