Recepttävlingens vinnare är utsedd!

5.9.2024
vinnarrecept

Gädda, grädde och dill – det här är Österbottens smakligaste huvudrätt!

En rätt som kombinerar bland annat gäddfärs, grädde och dill med potatis blev ett vinnande koncept i recepttävlingen Österbotten på tallriken. Landskapets smakligaste huvudrätt kallas ”Björkas gäddfärssås” och är tillagad av Rosita Björk från Jungsund, Korsholm. 
Vinnaren i recepttävlingen korades på den nationella närmatsdagen lördagen den 7 september vid Älvtorget i Veikars, Korsholm. 
Juryns motivering lyder: ''Rätten är enkel, men representerar ett genialt nytänk. Det är vardagsmat som passar alla hushåll och kan varieras enligt eget tycke och smak. Receptet lyfter fram en råvara som man i första hand inte skulle karaktärisera som österbottnisk, men som i slutändan ändå är det, fortsätter motiveringen.''
 

Recepttävlingen ordnades i samarbete mellan ProAgria Lantbrukssällskapets projekt Kvarken Plate – Österbotten på tallriken och Österbottens förbund. 
Grundidén var att engagera österbottningarna gemensamt kring nytänkande närmat. Genom tävlingen ville arrangörerna hitta en god och festlig huvudrätt som representerar Österbotten och till största del bygger på lokala råvaror.
Bidrag kunde lämnas in under tiden 20.5–7.7.2024. De sex bästa bidragen gjorde upp i en finalomgång där rätten tillagades för en smakjury.

 


Björkas Gäddfärssås 

(3 personer)
Ingredienser
•    2 msk matolja eller smör
•    400 g gäddfärs
•    1 gul lök
•    1 fiskbuljongtärning
•    2 msk citronsaft
•    2 dl grädde
•    1 dl dill
•    1 dl persilja
•    1 tsk vitpeppar
•    1 tsk citronpeppar
•    salt
 

Hacka och stek den gula löken i smöret tills den mjuknat, tillsätt gäddfärsen och stek tills vattnet kokat bort och färsen är genomstekt.
Tillsätt fiskbuljong, citronsaft och grädden, låt småkoka ett par minuter.
Hacka dill och persilja enligt tycke och smak, jag brukar ta en rejäl näve eller ca 1 dl av varje, rör ner det i såsen.
Smaka av med citronpeppar, vitpeppar och salt.
Servera med kokt potatis eller potatismos och en fräsch sallad.